Percent Assessment

10 teachers like this lesson
Print Lesson

Objective

Students are assessed on the percent unit.

Big Idea

This test covers all aspects of percent problems addressed in the unit.

The Test

50 minutes

Here is an answer key.  I tried to make sure to include every example mentioned in the standard 7.rp.3:

"Use proportional relationships to solve multistep ratio and percent problems. Examples: simple interest, tax, markups and markdowns, gratuities and commissions, fees, percent increase and decrease, percent error."

I did not however include percent error.  Also 7.EE.2 is represented for equivalent expressions.

Problem 1 - Apply percents of increase and decrease

Correct answer:  B

Problem 2 - Find percent of change

Correct answer:  A

Problem 3 - Find total given a part and percent

Correct answer: D

Problem 4 - Find a commission

Correct answer: C

Problem 5 - Find a sale price

Correct answer: B

Problem 6 - Find a markup

Correct answer: C

Problem 7 - Find a total with sales tax

Correct answer: B

Problem 8 - Simple Interest

Correct answer:  D

Problem 9 - Equivalent expressions

Correct answer: B

Problem 10 - Find original price

Correct answer:  B

Problem 11 - Equivalent expressions

Correct answer: D

Problem 12 - Equivalent expressions (sale price)

Correct answer: Any two of the three expressions --->  d - 0.32d; 0.68d; d(1-0.32)

Problem 13 - Equivalent expressions (total with sales tax)

Correct answer: Any two of the three expressions ---> x + 0.09x; 1.09x; x(1+0.09)

 

 

Scoring

The assessment is worth a total of 15 points.

Problems 1-11 are each worth 1 point.

Problem 12 is worth 2 points for 2 valid expressions.

Problem 13 is worth 2 points for 2 valid expressions.

11 out of 15 points would be considered proficient

12+ out of 15 points would be considered mastery.